Concertmeester Dirk Van de Velde

De veelzijdige carrière van Dirk Van de Velde kende zijn start aan de academie voor Muziek en Woord te Eeklo, waar hij zijn eerste lessen viool kreeg van G. Demeyere. 
Dit leidde na enkele jaren tot het conservatorium van Gent, de Musikhochschule van Basel, Musikhochschule Stuttgart en 'the Alexander Centre' Londen, waar hij zich steeds meer vervolmaakte in viool en kamermuziek en de verscheidene disciplines die hij nodig achtte voor het ontwikkelen van zijn talent.

Zijn internationale carrière begon reeds op vroege leeftijd als solist bij het 
Heidelberger Kammerorchester met concerten over zowat de hele wereld. Vervolgens werd hij eerste violist van het Rubio Kwartet met concerten op de meest vooraanstaande concertpodia zoals Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (London), Dai Ichi Hall (Tokyo), Library of Congres (Washington), Sydney Opera e.a.

Zijn discografie omvat tientallen cd’s met voornamelijk strijkkwartetten uit verschillende stijlperiodes die hij opnam met het Rubio Kwartet. Momenteel is Dirk Van de Velde leraar viool aan de academie voor Muziek en Woord in Eeklo en concertmeester van 
TY Zeeuws kamerorkest.

Om een meer actief cultuurbeleid op het gebied van klassieke muziek te stimuleren in het Meetjesland, heeft hij classic@eeklo  opgericht: een tweejaarlijks muziekfestival rond een bepaalde componist.

Als orkestmusicus was hij reeds op jonge leeftijd concertmeester van verscheidene jeugd- en kamerorkesten in Vlaanderen. Professioneel was hij actief in het orkest van de Munt, Opera Vlaanderen, het Filharmonisch orkest Vlaanderen en het Balletorkest Amsterdam. Hij geeft tevens les in Alexandertechniek en heeft daarvoor de ATschool Gent opgericht.