Muziek op maandag: de tip van Elma Meijer

Onlangs speelde ze met haar traverso nog mee in de Johannes-Passion van J.S. Bach, een passiestuk dat gecomponeerd werd met deze voorloper van de hedendaagse dwarsfluit in gedachten. Welk stuk muziek brengt Elma Meijer graag onder de aandacht op deze maandag?

“In de zomervakantie probeer ik, al struinend op het internet, nieuw repertoire op te bouwen. Dat betekent veel luisteren, ook bekend repertoire met een andere interpretatie, maar ook nieuw repertoire. Zoals de “Divertimento” van Friedrich Gernsheim. Komt misschien nog wel een keer met het orkest, maar voor het geval dat we het ooit gaan spelen, zit het al in de vingers.”

Op 4-jarige leeftijd begon Elma al met blokfluit. Maar thuis in de muziek kwam ze pas toen ze, na nog enkele andere instrumenten te hebben geprobeerd, bij de dwarsfluit uitkwam. Al op jonge leeftijd verwonderde ze zich over het voorkomen en geluid van de dwarsfluit: “En ik heb erg veel geluk gehad dat ik er mijn beroep van heb kunnen maken!”

Maar Elma’s nieuwsgierigheid hield daarmee niet op. “TY is een aantal jaar geleden begonnen met authentieke uitvoeringen van de diverse oratoria. Ik heb de kans gegrepen om hierin mee te gaan en ben traverso gaan spelen. Heel anders in de controle van de ademhaling, articulatie en techniek. Boeiend en verhelderend om het repertoire op dit instrument te mogen ervaren.”

We hopen dat Elma nog lang blijft spelen bij TY! Luister hier naar Elma’s muziektip: