zaterdag 30 september 2023 - Watersnoodmuseum, Ouwerkerk Een Koud Bad


Een Koud Bad, dat in 2009 als deel 127 in de Slibreeks verscheen, bevat 24 liederen over verdronken Zeeuwen. Vanuit hun zeemansgraf blikken zij – jong en oud – terug op hun ruw afgebroken leven. De eerste helft gaat over fictieve slachtoffers van de Ramp van 1953. De tweede helft over mensen die op andere wijzen verdronken: een ongeluk in een zwembad, zelfmoord op volle zee, comazuipen in een dorpskroeg.

Componist Christian Blaha heeft de liederen van Peter Swanborn op muziek gezet voor bariton en sopraan begeleid door vier strijkers. Het hele stuk heeft een lengte van vijf kwartier en wordt zonder pauze uitgevoerd. Er heeft in 2009 maar één uitvoering plaatsgevonden, in de Grote Kerk te Veere, op zondag 17 mei 2009.

De Gezamenlijke Kerken Schouwen-Duiveland hebben het TY Zeeuws Kamerorkest uitgenodigd een selectie hieruit van 4 liederen uit te voeren bij hun herdenkingsbijeenkomst die plaatsvond op vrijdagavond 3 februari 2023 in de Nieuwe Kerk te Zierikzee.

Op 30 september 2023 wordt de volledige liederencyclus uitgevoerd.

Kaarten via de website van het Literair cafe: https://literaircafedegeestgronden.nl/bijeenkomsten/ty-zeeuws-kamerorkest-30-september-2023/